DR MARTENS OG KUNSTEN

DR MARTENS OG WILLIAM TURNER (1775-1851)

Dr Martens og Willam turner

Dr Martens støvle med print malt av William Turner

Da jeg så Dr Martens modellen med William Turner maleriet på, tenkte jeg med en gang at den hørte hjemme på Gjøvik/Toten. Det var som å se et maleri av Peder Balke, som bla malte hele vegger på store gårder i området Kapp/ Skreia. Og jeg visste ikke da hvor rett jeg hadde. William Turner bootsen kan bestilles her.

PEDER BALKE (1804-1887)

Peder Balkes "Nordlys over fire menn"

Peder Balkes maleri "Nordlys over fire menn"

Peder Balke ble født på Helgøya, men flyttet til Toten hvor han gikk i lære hos Anders Skrædderstuen. Han fikk i sin lære smykke ut Balke kirke og Kolbu kirke og noen store gårder på Toten. Peder Balke ble imidlertid lite ansett i kunstnerkretser i Norge, fordi han hadde en "overflatisk og sjuskete malemåte" Hans gamle lærer J.C Dahl skrev i et brev til Welhaven i 1851 at Balke "er for udannet og sluskete og har ej lært noget". Allikevel hadde kongefamilien gjennom en bekjent av Balke allerede i 1830 kjøpt noen av Balkes maierier. I forbindelse med Februarrrevolusjonen og kongens flukt, søkte Balke kontakt med kongen i London, og det var der han stiftet bekjennskap med William Turner og fant inspirasjon i hans penselstrøk, som var likt hans eget. 

DR MARTENS OG DE BOTANISKE PRINTENE

Dr Martens har alltid med blomsterprint i kolleksjonene sine, og bakgrunnen er kvinnehistorie. Dr Martens ble laget som arbeidssko for det britiske brannvesen i utgangspunktet, men ble flere yrkesgruppers arbeidssko etterhvert. De fleste yrkene, mannsdominerte. Med kvinnefrigjøringskamp på slutten av 60-tallet og begynnelsen av 70-tallet tok kvinnene i bruk støvlene, men ønsket en feminin touch. De begynte å tegne og male blomster på Dr Martensene sine, noe Dr Martens plukket opp. Dette var starten på blomsterprintene for fabrikken. Mange ganger kopierer de print de har sett vært tegnet på støvlene fra den tiden. Dr Martens med blomsterprintEn typisk Dr Martens med blomsterprint

Denne vakre blomsterbootsen kan du finne her.

 

EIER DU EN DR MARTENS EIER DU EN KLASSIKER

Om du kjøper et par Dr Martens, enten den er ensfarget svart eller med print, så eier du en klassisk, røff og flott støvel. De er like fine til kjoler som til bukser. De aller fleste er laget i skinn og skal behandles med en god skokrem med jevne mellomrom og deretter impregneres. Gjør man det har man en god klassisk støvel i mange år. 

Om du har spørsmål om Dr Martens ta kontakt med oss her!