LOCAL IS THE NEW BLACK

BLACK FRIDAY KAN GÅ Å TA SEG EI BOLLE - HILSEN NISJEBUTIKKEN!!

For oss som er små butikker, som prøver å skape et lite unikt univers er begivenheten Black Friday et mareritt!!! En dag vi håper skal gå fort over. Som er så ødeleggende, at vi ønsker at hele greia skal avgå med døden. 

DAGEN SOM ØDELEGGER DEN TRADISJONELLE JULEHANDELEN.

Mange små butikker har store deler av omsetningen sin før jul. Nettopp fra slutten av november og ut året, til salget starter. Eller hadde..... Helt til Black Friday dukket opp, som en adoptivsønn fra USA. Og som har blitt starten på salget av høst og vintervarer. Før det er blitt kaldt, før folk har kjøpt seg vinterutstyr og før de har kjøpt julegaver. 

VET DERE IKKE AT VI IKKE KAN LEVE AV Å HA VARER PÅ SALG????

Det er ikke slik at vi har så stort påslag på varene våre at vi lever godt selvom vi har halv pris. De store kjedene som kan kjøper opp store kvanta kan prute på innprisen. Det kan ikke vi små. Når man kjøper unikt, i små antall, er det ikke prutningsmonn. Skoene som ikke har ei krone avslag skal dekke både innkjøpsprisen, momsen, leieutgiftene, de ansatte, markedsføringspengene, pengene som går til musikken i butikken, stearinlysene og serveringen på kundearrangementene, og helst skulle det blitt igjen litt til nye innkjøp og fornyinger i butikken. 

FORBRUKERANSVAR.

Du er med bestemme hvilke type butikker Norge skal ha! Vil du ha kvalitet eller vil du kjøpe mye og dårlig? Mye tyder på at under Black Friday blir det kjøpt mer enn man har brukt for, se her: Dagsavisen - kjøp uten bruk

Dessuten er vi også offer for ikke reelle tilbud: TV2 - Forbrukerombudet reagerer på Black Friday tilbud

Det å kjøpe mer enn vi trenger, kjøpe dårlig kvalitet og ikke bruke varene vi kjøper er også et stor miljøproblem. Vi trenger 2,7 jordkloder om alle mennesker på jorda skulle kjøpe like mye som gjennomsnittsnordmannen. Putsj - systematisk overforbruk

 

 

SOM BUTIKK HAR VI TATT ET STANDPUNKT.

Vi vil ha levende butikker med unikt utvalg og kvalitetsvarer. Det betyr at vi ikke er med på Black Friday karusellen. Vi vil heller gjøre en forskjell, bety noe for noen. Hvert år velger vi oss et humanitæret arbeid å gi deler av dagsomsetningen til, akkurat på den dagen som verden går amok og kjøper hauger med ting de ikke trenger! I år har vi valgt oss FORUT.

FORUT.

 

FORUT er en norsk bistandsorganisasjon som jobber for å medvirke til sosial mobilisering av fattige og undertrykte i deres kamp for bedre levekår og grunnleggende menneskerettigheter, gjennom bistandstiltak, holdningsskapende virksomhet og politisk bevisstgjøring.

FORUTs mål er at folk får reell makt til å endre sine liv.

FORUT har utviklingsarbeide i Sir Lanka, India, Nepal, Sierra Leone, Malawi og Zambia. 

VI HAR SNAKKET MED VÅR LOKALE FRISØR OM HANS TUR TIL NEPAL MED FORUT!!

 

Øystein Kleppe er vår lokale frisør, med lang fartstid på Gjøvik. I slutten av oktober dette året var han og kona i Nepal sammen med FORUT og fikk se med egne øyne det arbeidet FORUT gjør i Nepal. Han forteller om det arbeidet FORUT gjør for vanskeligstilte barn i Nepal. Der han med egne øyne har sett at jenter utsatt for omssorgssvikt og overgrep har fått en ny start i livet. Han møtte Nepals eneste barnepsykiater som satte sitt første spadetak i jorda for å bygge Nepals første barnepsykiatriske klinikk. 2/3 av finansieringen er på plass, og nå vil Øystein arbeide for å få på plass resten. 

Vi vet jo hvordan jordskjelv har rammet og ødelagt i Nepal, et allerede fattig land. Mange barn har mistet både foreldre og husrom, og de blir overlatt til seg selv, sorgen og kanskje mennesker som ikke vil de vel. 

Siden jeg selv også har vært i Nepal, besøkt dette fantastiske landet, ligger det hjertet mitt nær å hjelpe nettopp her. FORUT er en organisasjon jeg har tiltro til, som jeg tror vet å bruke ressursene der de hjelper mest. 

Så her ønsker jeg at deler av Skostuas omsetning nettopp på Black Friday skal brukes.

HANDLE LOKALT OG GJØR EN GOD GJERNING SAMTIDIG!